IMO:ssa historiallinen sopimus merenkulun globaalista ilmastosäätelystä
14. huhtikuuta 2025
Hankalaksi kuvailtujen neuvotteluiden jälkeen, IMO:n MEPC 83 kokouksessa päätettiin säätelystä päästöjen vähentämiseksi – uudella polttoainestandardilla otettiin suunta kohti hiilineutraalia merenkulkua.
”Tämän sopimuksen myötä merenkulku on ensimmäinen sektori, jossa kasvihuonekaasupäästöille on asetettu globaalisti hinta. Tämä tekee sopimuksesta historiallisen ja tärkeän virstanpylvään merenkulun ilmastotyössä.” Suomen Varustamoiden toimitusjohtaja Tiina Tuurnala kommentoi neuvottelutulosta.
YK:n kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n meriympäristön suojelukomitea MEPC kokoontui Lontoossa 7.–11.4.2025 neuvottelemaan keinoista kansainvälisen meriliikenteen päästöjen vähentämiseksi. IMO:n kasvihuonekaasustrategian mukaisesti, tavoitteena on, että meriliikenne on hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä.
Neuvotteluiden keskeisimpänä sisältönä oli maailmanlaajuinen polttoainestandardi, eli pakollinen alusten polttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetin pienentäminen, sekä maailmanlaajuinen päästöjen hinnoittelumekanismi. Lisäksi keskustelupöydällä oli IMO Net-Zero -rahaston perustaminen, joka kannustaisi vähäpäästöisten polttoaineiden ja teknologioiden käyttöön, sekä tukisi kehitysmaita tasapuolisen siirtymän edistämisessä.
Paineet jäsenmaiden välisille neuvotteluille olivat kovat
Lähtökohdat 176 jäsenmaan ja erilaisten intressien keskeisen neuvottelutuloksen saavuttamiseksi olivat alun perin haasteelliset ja neuvottelut venyivät monesti yön tunneille saakka. Haasteellisuutta lisäsi myös alkuviikosta tullut USA:n ilmoitus, ettei se tulisi hyväksymään minkäänlaisia taloudellisia seuraamuksia fossiilisen energian käytöstä, ja että sen edustajat jättäisivät osallistumatta neuvotteluihin.
Vaiherikkaiden neuvotteluiden jälkeen, jäsenmaiden majoriteetti päätyi perjantaina hyväksymään IMO:n sihteeristön valmisteleman kompromissiesityksen, joka sisälsi polttoainestandardin, mutta ei erillistä globaalia päästömaksua. Myös IMO Net-Zero rahasto sai vihreää valoa.
Varustamoelinkeino on jo pitkään peräänkuuluttanut IMO:lta kunnianhimoisia toimia päästöjen vähentämiseksi.
”Suuret kiitokset Suomen ja muiden Euroopan maiden valtuuskunnille, kansainväliselle kattojärjestöllemme ICS:lle ja kaikille, jotka ovat pitkäjänteisesti työskennelleet tämän sopimuksen eteen. Nykyinen geopoliittinen tilanne toi vielä lisähaasteita neuvotteluihin.” Tuurnala summaa.
IMO:n kokoukseen Lontoossa osana Suomen delegaatiota osallistui Suomen Varustamoiden erityisasiantuntija Mats Björkendahl.
”Kuvailisin neuvotteluita erittäin hankaliksi, joten siihen nähden pidän lopputulosta parhaana mahdollisena. Toivon että tämä kompromissineuvottelutulos nähdään vahvana signaalina puhtaiden polttoaineiden markkinoilla, jotta meriliikenteen tarvitsemien vähähiilisten polttoaineiden saatavuus paranee.” Björkendahl kommentoi neuvotteluita.
Huomion arvoista on myös, että nyt sovitun globaalin polttoainestandardin vaatimustaso on kunniahimoisempi verrattuna alueelliseen FuelEU Maritime asetukseen. Tärkeää on, että alueellisesta sääntelystä luovutaan, globaalin järjestelmän tullessa voimaan.
Lisätietoja antavat:
Tiina Tuurnala, toimitusjohtaja
+358 40 547 6762 / tiina.tuurnala@shipowners.fi
Mats Björkendahl, Erityisasiantuntija, merenkulun ympäristöasiat ja alustekniikka
+358 400 665 228 / mats.bjorkendahl@shipowners.fi
Suomen Varustamot ry
Kasvua näkyvissä – meriklusterin tunnusluvut kertovat alan palautuneen koronan notkahduksesta
9. huhtikuuta 2025 - Suomen Varustamot Ry
Finnlines panostaa Suomi-Saksa-reitille – kolme uudenlaista ropax-alusta tilattu
9. huhtikuuta 2025 - Finnlines
Tallink Silja Line ja John Nurmisen Säätiö jatkavat yhteistyötä Itämeren suojelemiseksi
4. huhtikuuta 2025 - Tallink Silja
Finnish firms help navigate shipping industry’s green transition
3. huhtikuuta 2025 - Good News from Finland
Uudet jääsäännöt vapauttavat jääluokitetun aluksen suunnittelua
28. maaliskuuta 2025 - Navigator