Idag inleds byggandet av Viking Lines nya passagerarfartyg

3. september 2018

Idag, den 3 september, inleds byggnadsarbetet av Viking Lines nya passagerarfartyg på det kinesiska varvet XSI. Under en traditionsenlig Steel Cutting-ceremoni skärs de första stålbitarna ut. Fartyget blir ett av världens mest klimatsmarta passagerarfartyg. Nybyggnadsprojektet har föregåtts av omfattande planerings- och utvecklingsarbete med syftet att skapa ett fartyg som representerar en helt ny och unik fartygsgeneration. I arbetet har man engagerat ett flertal finländska och europeiska leverantörer. Fartyget inleder sin trafik i början av år 2021 på linjen Åbo–Mariehamn–Stockholm.

Unik och öppen design

Det nya fartyget kommer att få en unik och öppen design där skärgårdsutsikten är i fokus. Tack vare stora panoramafönster kommer resenärerna att sitta på första parkett och få uppleva skärgården på ett helt nytt sätt.

– Vi vill visa våra resenärer arkipelagen som de aldrig sett den förr. Bolagets rötter härstammar från skärgården och det vill vi gärna att syns i vår verksamhet. Ombord finns inget som skymmer sikten, havets närvaro är total. För att fortsätta värna om vår unika havsmiljö använder vi oss av nya innovationer. Med miljö och komfort i första rummet tar morgondagens reseupplevelse form, säger Jan Hanses vd för Viking Line

Den svenska arkitektbyrån Koncept Stockholm har valts att inreda Viking Lines nya fartyg. Valet stod mellan flera välrenommerade arkitektkontor där Koncept Stockholm stack ut med sin mycket attraktiva kombination av skandinavisk lätthet och lekfullhet. För Viking Line är det viktigt att arkitekterna bidrar till en lockande reseupplevelse som fungerar för såväl kryssningsresenärer, barnfamiljer, konferensgäster som den omfattande frakttrafiken mellan länderna. I projektet har man även tagit i beaktande de internationella gästerna, som kanske aldrig tidigare upplevt skärgårdsvyer som denna rutt erbjuder.

Större och effektivare än Viking Grace

Det nya fartyget är till sin storlek större än miljöpionjären Viking Grace, världens första stora LNG-drivna passagerarfartyg, men beräknas förbruka ca tio procent mindre bränsle. Optimering av energi och miljöanpassade lösningar har legat i fokus under hela projektet och fartyget kommer att bli ett av världens mest energieffektiva fartyg.

Fakta om det nya fartyget:

 • Levereras i slutet av 2020
 • Beräknad trafikstart i början av 2021 på linjen Åbo–Åland–Stockholm
 • Passagerarkapacitet 2 800 resenärer
 • Hytter 922
 • Besättning ca 200 personer
 • Längd 218 meter, bruttodräktighet 63 000 ton
 • Fraktkapacitet 1 500 meter
 • Isklass 1 A Super
 • Drivmedel LNG, flytande naturgas
 • Byggs på varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co, Ltd i Kina
 • Samarbetpartners: Wärtsilä, ABB Marine, Kone, Koncept Stockholm, Deltamarin, Almaco med flera

 

 

 

 

 

 

 

 

Ytterligare information:

Jan Hanses, President and CEO, +358 18 270 00, jan.hanses@vikingline.com
Johanna Boijer-Svahnström, Communication Director, Corporate Communications, +358 18 270 00, johanna.boijer@vikingline.com
Christa Grönlund, Communication Manager, Marketing Communications, +358 9 123 5242, christa.gronlund@vikingline.com