Tuta i ljudhornen! På valborg firas sjöfararnas betydelsefulla arbete för vårt samhälle

30. april 2020

Fartyg runt världens hamnar tutar sina mistlurar 1.5. klo.12. som ett tecken för uppskattning av sjöfararnas arbete under coronakrisen.

Nästan 90% utav Finlands import och export transporteras till sjöss, i denna bemärkelse är Finland en ö. Tack vare sjöfararnas värdefulla arbete hålls samhällets basfunktioner igång, också under undertagsförhållanden som coronaepidemin orsakat. Fungerande sjötransporter garanterar att det finns mat i butikerna, läkemedel i apoteken och att industrin har de råmaterial som behövs.

”Arbetet som sjöfararna gör till sjöss håller samhällets hjul rullande, varje dag året om. Nu under coronaviruspandemin betonas betydelsen av detta viktiga arbete ytterligare.” säger Tiina Tuurnala, verkställande direktör för Rederierna i Finland.

Rederiernas internationella organisation ICS ordnar på valborgsdagen 1.5. en kampanj där fartyg runt världen tutar sina mistlurar för att signalera uppskattning för sjöfararnas arbete under dessa svåra tider. Det globala evenemanget omfattar fartyg runt om i världens hamnar från Östersjön till Stilla havet. Evenemanget är del av den internationella kampanjen Heroes at Sea, som går att följa med på sociala media med hashtaggen #HerosAtSeaShoutout.

1,2 miljoner sjöfarare seglar runt världens hav. Det är ytterst viktigt att deras arbetsförhållanden, inklusive smidiga manskapsmynten, tryggas under undantagsförhållandena. I Finland har regeringen likaledes linjerat en stor del av personer som arbetar i sjöfartrelaterade yrken tillhöra de samhällskritiska personalgrupperna. Kontinuiteten av sjötrafik är nödvändigt för att samhället fungerar.

”På fösta maj firas traditionellt arbetets dag, och vi hoppas att sjöfararna i och med evenemanget denna valborg får det erkännande som de förtjänar, och att uppskattningen mot sjöfarare, vid sidan om arbetare i andra samhällskritiska uppgifter, blir kvar också efter undantagsförhållandena.” summerar Tuurnala.

Befälhavare Sari Veneranta, Langh Ship

 

 

 

Tilläggsinfo ges av:

Tiina Tuurnala, verkställande direktör

Tel. +358 40 547 6762 / tiina.tuurnala@shipowners.fi

Maj Jäntti, kommunikationsansvarig

Tel. +358 50 505 9249 / maj.jantti@shipowners.fi

 

 

 

Tiina Tuurnala
Verkställande direktör

Tiina Tuurnala är verkställande direktör för Rederierna i Finland.
tiina.tuurnala@shipowners.fi / 040 5476 762