Day of the Seafarer – Meren­kulkijoiden päivä

25. kesäkuuta 2020

25.6. vietetään Merenkulkijoiden päivää. Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n luotsaamaan päivän teema on tänä vuonna poikkeuksellisen ajankohtainen. ”Seafarers are key workers” – merenkulkijat ovat avainasemassa olevia työntekijöitä, joiden avulla yhteiskunnan perustoiminnot ja maailman talous pysyvät toiminnassa. Merenkulkijoiden asema on tänä keväänä korostunut entisestään COVID-19 pandemian aiheuttamien poikkeusolojen myötä. Muun maailman pysähtyessä, merenkulkijat ovat jatkaneet työtään yhteiskuntamme hyväksi.

90% maailman kaupasta kuljetetaan meriteitse. Näin myös Suomessa, jossa olemme riippuvaisia merenkulusta, sillä jopa 90% tuonnista ja viennistä kuljetetaan meriteitse. Toimivat merikuljetukset takaavat, että kaupoissa riittää ruokaa, apteekeissa lääkkeitä ja teollisuudella on tarvitsemansa raaka-aineet.

Maailman merillä työskentelee 1,5 miljoonaa merenkulkijaa. Merenkulkijoiden työolojen turvaaminen, mukaan lukien miehistönvaihtojen sujuvuus, on poikkeusolojen aikana ensiarvoisen tärkeää. Suomessa hallitus on linjannut merenkulkijat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstöön ja sallinut matkustamisen merikuljetusten jatkuvuuden turvaamiseksi.

Muualla maailmassa merenkulkijat ovat joutuneet kovan paineen alle, sillä COVID-19 aiheuttamat rajojen sulkemiset, matkustuskiellot ja lentoyhteyksien puute, ovat aiheuttaneet vaikeuksia etenkin alusten miehistönvaihtojen toteuttamisessa. Merenkulkijoiden työ tehdään vuoroissa merillä, kaukana kotoa ja läheisistä. Käytännössä ongelmat miehistönvaihtojen sujuvuudessa tarkoittavat, että on syntynyt tilanteita, joissa työntekijät ovat joutuneet jumiin laivoille ja työvuorot ovat venyneet epäinhimillisen pitkiksi. Kansainvälinen merenkulkuyhteisö ja järjestöt tekevät kaikkensa merenkulkijoiden auttamiseksi ja pyrkivät vaikuttamaan päättäjiin, jotta merenkulkijat tunnustetaan kriittisiksi henkilöiksi ja heidän matkustamisensa sallitaan ympäri maailman.

Kampanjaa voi seurata somessa tunnisteella #SeafarersAreKeyWorkers. Merenkulkijoiden päivää on vietetty vuodesta 2011 lähtien.

Kiitos kaikille merenkulkijoille tärkeästä työstä!

Tiina Tuurnala
Toimitusjohtaja

Tiina Tuurnala on Suomen Varustamot Ry:n toimitusjohtaja.

+358 40 5476762

tiina.tuurnala@shipowners.fi