Day of the Seafarer – Idag firas Sjöfararnas dag

25. juni 2020

Den 25.6. firas Sjöfararnas dag. Temat för dagen som drivs av den internationella sjöfartsorganisationen IMO är i år särskilt aktuell. ”Seafarers are key workers” – sjöfararna är nyckelarbetare, som hjälper till att hålla igång samhällets basfunktioner och världsekonomin. Under våren det pågående året har sjöfararnas ställning betonats ytterligare i och med undantagsförhållanden som COVID-19 pandemin orsakat. Då resten av världen stannat, har sjöfararnas arbete för vårt samhälle fortsatt till sjöss.

90% utav världshandeln transporteras till sjöss. Det är fallet även i Finland, där vi är beroende av sjöfart, då närmare 90% utav vår export och import transporteras sjövägen. Väl fungerande sjötransporter säkerställer att vi har mat i butikerna, läkemedel i apoteken och att industrin har de råvaror som behövs.

Det arbetar ca. 1,5 miljoner sjöfarare runt världens hav. Det är ytterst viktigt att deras arbetsförhållanden, inklusive smidiga manskapsmynten, tryggas under de rådande undantagsförhållandena. I Finland har regeringen linjerat sjöfarare tillhöra de samhällskritiska personalgrupperna och givit dem tillstånd att resa, för att trygga kontinuiteten av sjötransporter.

Annanstans i världen har sjöfarare hamnat under hård press på grund av att de reserestriktioner, inhiberade flyg och avstängda gränser som COVID-19 orsakat avsevärt har försvårat förverkligandet av manskapsbyten. Sjöfararnas arbete sker i skift på haven, långt bort hemifrån och från de nära och kära. I praktiken betyder problem med manskapsbyten, att det har uppstått situationer, där arbetarna blivit fast på fartygen och arbetsskiften blivit orimligt långa. Den internationella sjöfartsgemenskapen och organisationerna gör allt för att hjälpa sjöfarare och försöka influera beslutsfattare, så att sjöfarare erkänns som samhällskritiska arbetare och deras resande tillåtes runt hela världen.

Man kan följa med kampanjen på sociala medier med taggen #SeafarersAreKeyWorkers. Sjöfararnas dag har firats sedan året 2011.

Vi tackar alla sjöfarare för deras värdefulla arbete!