Merenkulkijoiden päivää vietetään 25.6.

25. kesäkuuta 2024

Merenkulkijoiden päivää vietetään 25 kesäkuuta kansainvälisesti. Vuoden 2024 teemaksi kansainvälinen merenkulun järjestö IMO on nimennyt turvallisuuden.

Katso tästä IMO:n pääsihteerin toivotus: https://youtu.be/imN3uBzF6OI

Turvallinen ja vastuullinen merenkulku on edellytys laadukkaalle varustamotoiminnalle. Meriliikenteen turvallisuutta kehitetään ja valvotaan jatkuvasti yhteistyössä niin suomen viranomaisten kuin kansainvälisten järjestöjen kanssa. Merenkulkijoiden työhön liittyy monia asioita, joilla varmistetaan turvallisuus laivalla. Nämä ovat mm. hyvä koulutus, hyvät työolot sekä tarkat standardit laivoilla. Jotta merenkulku voi olla sujuvaa kaikissa olosuhteissa, tulee sen myös olla turvallista.

Merenkulkijat tekevät tärkeää työtä, joka mahdollistaa yhteiskunnan toimivuuden. Suomessa, jossa olemme poikkeuksellisen riippuvaisia merenkulusta, sillä jopa 96 prosenttia ulkomaankaupastamme kuljetetaan meriteitse. Toimivat merikuljetukset takaavat, että kaupoissa riittää ruokaa, apteekeissa lääkkeitä ja teollisuudella on tarvitsemansa raaka-aineet.

”Suomessa merenkulkijoiden osaaminen on maailman kärkeä. Saaristomme olosuhteet, matalat ja karikkoiset vedet sekä jäiset talvet ovat vaativia merenkululle. Olemme myös poikkeuksellisen riippuvaisia meriliikenteestä ja merenkulkijoiden arvokkaasta työstä.” – Tiina Tuurnala, Suomen Varustamot ry toimitusjohtaja.

Merenkulkijan päivää juhlistettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2011, kun vuotta aiemmin Kansainvälinen merenkulkujärjestö otti sen käyttöönsä uuden kansainvälisen merenkulkusopimuksen myötä (STCW). Sittemmin se on lisätty YK-päivien joukkoon osoittamaan kunnioitusta kaikille maailman 1,5 miljoonalle merenkulkijalle, jotka kuljettavat 90 prosenttia maailman kaikesta maailmankaupan tuotannosta ja kohtaavat esimerkiksi piratismin kaltaisia haasteita tehdessään tärkeää työtään.

Suomen Varustamot toivottaa kaikille merenkulkijoille hyvää kansainvälistä merenkulkijoiden päivää – lämmin kiitos työstänne!