Merta ja avointa tunnelmaa – Viking Gloryn sisustuksessa kohtaavat rikkaat yksityiskohdat ja skandinaavinen ajattomuus

16. maaliskuuta 2022

Viking Gloryn sisustus uudistaa mielikuvan ruotsinlaivoista, ja se on suunniteltu kestämään aikaa ja muuttuvia trendejä seuraavat 20–30 vuotta. Merinäkymät ja saaristoluonnon pääosaan nostavan sisustuksen on suunnitellut erityisesti hotelliprojekteillaan mainetta niittänyt Koncept.

Kun matkustaja astuu uudelle Viking Glorylle, häntä on vastassa aivan uudenlainen laivaelämys. Saaristomaisemat vyöryvät sisään suurista ikkunoista, ulkokansilla kevättä odottavat upeat aurinkoterassit ja ylimmällä kannella keulassa Fyren-kabinetissa avautuu 220 asteen upeat näkymä Itämerelle. Sisustuksen suunnittelusta on vastannut ruotsalainen arkkitehtitoimisto Koncept yhdessä Viking Linen oman suunnittelutiimin kanssa.

”Suurten ikkunoiden kautta meri on läsnä kaikkialla Glorylla. Lisäksi sijoittelimme eri puolille laivaa saaristoluonnosta lainattuja elementtejä: aaltoja, merimerkkejä, lippuja, luotoja, kallioita ja majakoita. Niitä näkyy niin liikkuvina kuvina valtavilla led-näytöillä kuin abstrakteina kuvioina esimerkiksi matoissa ja valaistuksessa. Aluksen väripaletin innoittajina ovat olleet meren, kallioiden, metsän ja eri puulajien sävyt”, Viking Gloryn sisustussuunnittelua johtanut Konceptin arkkitehti Niclas Makowsky kertoo.

Sisustuksella on selkeä punainen lanka

Koncept valikoitui Viking Linen sisustussuunnittelijaksi useiden maineikkaiden arkkitehtitoimistojen joukosta. Toimisto on aiemmin suunnitellut muun muassa Haymarket-, Grand Central by Scandic- sekä Copperhill Mountain Lodge -hotellien sisustuksen. Viking Glory oli kuitenkin toimiston ensimmäinen laivasisustus.

”Olemme aiemmin työskennelleet suurten hotellien, ravintoloiden, baarien, kahviloiden, kylpylöiden ja myymäläkalusteiden parissa. Tässä projektissa saimme nämä kaikki kerralla, mikä oli tietysti erittäin mielenkiintoista mutta myös haastavaa”, Niclas Makowsky sanoo.

Erityistä Viking Gloryn sisätiloissa on se, että eri tilojen ja toimintojen välillä ei ole selkeitä rajoja, vaan matkustaja siirtyy saumattomasti tilasta toiseen.

”Sisustuksessa on paljon rikkaita yksityiskohtia mutta samalla selkeä punainen lanka. Laivoille tyypilliset portaikotkin ajattelimme uudella tavalla: ne eivät enää ole erillisiä tiloja vaan osa tietyn kerroksen interiööriä. Nämä kelluvat rajat luovat laivalle avointa tunnelmaa ja yhtenäisyyttä.”

Viking Glory on maailman ilmastoviisaimpia aluksia. Myös sen sisustamisessa otettiin huomioon ympäristökuorman minimointi. Siksi trendikkyys ei ole ollut ykköskriteeri huonekalujen, materiaalien ja värityksen valinnassa, vaan sisustus on tehty kestämään aika jopa 20–30 vuotta. Laivan ympäristökuormaa pienennettiin myös välttämällä erityisen raskaiden sisustusmateriaalien, kuten kiven, käyttöä. Mitä alhaisempana aluksen paino pysyy, sitä vähemmän polttoainetta kuluu.

Matkustaja- ja tavaravirrat mietittävä tarkkaan

Viking Gloryn yleissuunnittelusta vastasivat varustamon omat asiantuntijat yhdessä teknisen suunnittelutoimiston kanssa. Hanketta johti Viking Linen oma arkkitehti Johan Nordberg. Kaiken kaikkiaan Viking Gloryn sisustuksen parissa työskenteli eri vaiheissa kolmisenkymmentä ihmistä.

”Toiminnallisuudella on iso merkitys uuden laivan suunnittelussa. Erityisesti Turun-linjalla laivamme palvelevat valtavaa matkustajajoukkoa pienessä ajassa, joten sekä matkustaja- että tavaravirtojen on oltavia sujuvia. Olemme sijoittaneet keittiötilat ja varastot keskitetysti ja rakentaneet kauppoja ja ravintoloita niiden ympärille, jotta raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden kuljetus on tehokasta. Kannella 2 on puolestaan huoltokäytävä, jota pitkin kuljetamme tavaroita keulan ja perän välillä. Sitä pitkin liikkuvat myös vuodenvaatteet”, Johan Nordberg kertoo.

Viking Glorylla on 922 hyttiä, ja niiden suunnittelusta on vastannut pääosin Viking Linen oma arkkitehti sisaralus Viking Gracelta saatujen mallien ja kokemusten mukaan. Koncept suunnitteli sviittien sisustusmateriaalit ja huonekalut.

”Ihmisten odotukset hyttejä kohtaan ovat täysin erilaiset kuin 1980- ja 90-luvuilla. Matkustajat vertaavat hyttejä hotellihuoneeseen ja arvostavat nukkumismukavuutta. Tarjoamme entistä enemmän ikkunallisia ja parivuoteellisia hyttejä. Kaikissa hyteissä on laadukkaat erikoispatjat ja muhkeat peitot, jotka takaavat hyvät yöunet. Olemme myös sijoittaneet hytit niin, että ne ovat mahdollisimman hiljaisia.”

Arkkitehdin valinnat

Näiden Viking Gloryn tilojen arkkitehti Niclas Makowsky, Koncept, uskoo jäävän matkustajien mieliin.

1. Torget: ”Torgetin avoin tunnelma ja kahden kerroksen korkuinen led-seinä liikkuvine kuvineen tekevät varmasti vaikutuksen.”

2. Vista Room: ”Gloryn viihdekeskuksen baarin valaistus on upea: katossa hehkuvat valot tuovat mieleen majakan valonsäteet.”

3. Spa-osasto: ”Ylellisellä spa-osastolla altaat on sijoiteltu niin, että ne muodostavat tilaan pieniä luotoja ja poukamia. Näköala on huikea!”

4. Shopping World: ” Tax-free-myymälässä shoppailu on samalla matka mielenkiintoisiin miljöisiin.”

5. Fyren: ”Fyren on pyörivä lasikabinetti niille, jotka haluavat nauttia hyvästä ruoasta ja lyömättömistä saaristonäkymistä. Odotan, että pääsen itse kokemaan tämän!”

Lue lisää Viking Glorysta

Lisätietoja:

Johan Nordberg, arkkitehti

johan.nordberg@vikingline.com, +358 40 550 4569

Johanna Boijer-Svahnström, tiedotusjohtaja
johanna.boijer@vikingline.com, puh. +358 18 270 00

Christa Grönlund, tiedotuspäällikkö,

christa.gronlund@vikingline.com, puh. +358 9 123 51