Suomen Meriklusteri SuomiAreenalla: Rohkeasti edellä – Meriklusteri luo sinistä kasvua Suomeen

19. heinäkuuta 2019

Mikä tekee Suomen meriklusterista edelläkävijän? Tästä keskusteltiin torstaina 18.7. SuomiAreenalla Porissa, kun Suomen Meriklusterin elinkeinojärjestöt; Suomen Varustamot, Meriteollisuus ry ja Satamaliitto yhteistyössä Gasumin ja Rauma Marine Constructionsin kanssa järjestivät keskustelutilaisuuden merialan huippuasiantuntijoille ja päättäjille. Keskustelua veti MTV3:n vastaava päätoimittaja Tomi Einonen ja tilaisuus veti BEPOP asiantuntijakeskuksen täyteen yleisöä. Keskusteluun osallistuivat mm. SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen ja RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa. Myös meriteollisuusyritykset ABB ja Wärtsilä, sekä Gasum, Finnpilot ja elinkeinojärjestöjen johto olivat edustettuina paneelikeskusteluissa. Varustamoita edusti Viking Linen Johanna Boijer-Svahnström sekä Rederi Ab Nathalien Antti Partanen.

 

Kuvassa Tomi Einonen, Kristiina Salonen, Kimmo Rahkamo, Vesa Marttinen, Tiina Tuurnala, Annaleena Mäkilä.

 

Keskustelun pääteemoina olivat vastuullisuus sekä innovaatiot ja osaaminen. Ilmastonmuutoksen torjunta nousi pääaiheeksi, niin keskusteltaessa uudesta hallitusohjelmasta kuin alan sisällä vaikuttavista suuntauksista. Ympäristövastuullisuus nähtiin suomalaisen meriklusterin vahvuutena. Meriklusterissa todettiin olevan ainutlaatuista osaamista, ja päättäjät saivat elinkeinolta kiitosta koulutukseen tehdyistä panostuksista. Korkean osaamisen turvin Suomessa on kehitetty uutta teknologiaa ja ympäristöinnovaatioita merenkulkuun. Suomalaisilla innovaatioilla voidaan vaikuttaa päästöjen vähentämiseen merenkulussa jopa maailmanlaajuisesti. Myös digitalisaation ja automaation suhteen Suomen meriklusterissa ollaan kehityksen kärjessä. Suuri osa meriteollisuudesta perustuu jo nyt tietotekniikkaan ja ohjelmointiin.

 

Tilaisuus keräsi suuren yleisön.

 

Kaikki osapuolet kiittelivät toimialarajojen ylittävää yhteistyötä ja alalla vallitsevaa yhteisöllistä henkeä, jonka ansiosta on onnistuttu nostaa meriklusteri merkittäväksi talouden alaksi Suomessa. Myös yhteispeli viranomaisten, päättäjien ja elinkeinon kesken koettiin sujuvan hyvin muihin maihin verrattuna. Keskustelun päätti Aalto yliopiston opiskelijat, jotka näkivät alan tulevaisuuden kirkkaana. Alavalinnan syytä kysyttäessä opiskelijat vastasivat että ”-Jos haluaa olla jossain maailman paras, kannattaa Suomessa valita meriala”.

 

Opiskelijat Lassi Mastomäki ja Emilia Julin sekä RABN varustamon tj. Antti Partanen päättivät tilaisuuden

 

Tilaisuudesta nauhoitettu video löytyy MTV3 palvelusta, oheisesta linkistä: https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-33001006007/rohkeasti-edella-meriklusteri-luo-sinista-kasvua-suomeen-1113349