Sjöfartens Dag och Mercy Ships Race gick av stapeln i Mariehamn

13. maj 2022

Sjöfartens Dag – Maritime Day seminarieevenemanget och sjöfartsmässan anordnades åter den 12.5. i vårliga Mariehamn. Evenemanget som lockar flere deltagare varje år samlade efter pandemin över 600 sjöfartsproffs till kultur- och kongresscenter Alandica på Åland.

Flera rederier, marinindustrins och försäkringsbolag samt sjöfartsorganisationer var representerade på mässan som hade över 100 utställare i år. Dagens program bestod bland annat av rederiernas presentationer, ett ro-pax-seminarium och seminarier som DNV och Wärtsilä arrangerade om hållbara energilösningar och ansvarsfullhet. Som en del av programmet presenterades även Deap Lead ledarskapsprogrammet, som rederier tagit i bruk för att utveckla ledningskulturen ombord fartyg.

Deap Lead ledarskapsprogrammet presenterades av Sjömanskassans Marina Paulaharju och Rederierna i Finlands arbetsmarknads direktör Maija Mattila.

På evenemanget utdelades även året 2022 Sjöfartens temapris. Sjöfartens temapris överräcktes till Godby Shippings Eva Mikkola-Karlström för hennes förtjänster i genomförandet av Sjöfartens Dag – Maritime Day. Syftet med sjöfartens temapris är att uppmärksamma en person eller en aktör som har förbättrat sjöfartens verksamhetsförutsättningar, ökat uppskattningen av sjöfarten, utvecklat samarbetet eller ökat branschens synlighet utåt.

Eva Mikkola-Karlström fick Sjöfartens temapris i år.

Dagen innan huvudevenemanget gick välgörenhetsloppet Mercy Ships Race av stapeln. Ett stort antal löpare njöt av det soliga vårvädret med en rundtur på fem eller tio km för ett gott ändamål. Intäkterna från evenemanget kommer att gå till att stödja verksamheten vid Mercy Ships sjukhusfartyg.

Rederierna i Finlands team på Mercy Ships Race: praktikant Jussi Helminen, specialsakkunnig Mats Björkendahl, kommunikationsansvarig Maj Jäntti och PraktikKvarnens verksamhetsledare Fanni Säteri.