Splitternya Viking Glory seglar de sju haven på väg till Finland

29. december 2021

Viking Lines nya flaggskepp, passagerarfartyget Viking Glory, har påbörjat sin resa från Xiamen i Kina mot hemmahamnen Åbo, under ledning av befälhavare Ulf Lindroos och hans besättning på fyrtio personer. Färden går bland annat via Suezkanalen och Gibraltarsundet och tar knappa fem veckor.

Viking Lines nya flaggskepp, passagerarfartyget Viking Glory, påbörjade i dag sin resa från Xiamen i Kina mot sin hemmahamn Åbo. Fartyget går under finsk flagg och rutten går via många av världens mest kända farleder: efter att ha korsat Indiska oceanen förflyttar sig Viking Glory till Medelhavet via Suezkanalen och efter att man passerat Gibraltar vänder man norrut och når Östersjön via de danska sunden. Fartygets marschfart är i snitt 16 knop och hemresan tar knappa fem veckor.

”Glorys hemresa är en väldigt spännande och speciell arbetsuppgift som har krävt omsorgsfull planering och specialarrangemang. Under resans gång stöter man på varierande väderförhållanden och en lång sjöresa är också i övrigt utmanande. Men vi har erfarna seglare med oss ombord och har kunnat kartlägga möjliga risker och fundera ut handlingsplaner med tanke på olika situationer. Säkerhet och ekonomi utgör ramarna för vår ruttplanering”, berättar Viking Glorys befälhavare Ulf Lindroos.

”Det är fantastiskt att få vara med i ett så här unikt projekt. För tillfället är huvudet fyllt av så många tankar att jag tror upplevelsen med tiden kommer att kännas ännu mer speciell och fin. Det kan jag säga reda nu, att inget överträffar glädjen när man kommer fram till hemmahamnen.”

Byggarbetena fortsätter under resan

Det är en besättning på 40 personer som under ledning av befälhavare Ulf Lindroos går ombord på Viking Glory i Kina. Längs med resan stiger även underleverantörer på.

”Vi har väntat ivrigt på att få ta hem Glory. De ivrigaste av oss packade sina resväskor redan ett par veckor före avresan och förde bagaget till varvet för förvaring.  Intresserade passagerare skulle också ha funnits, men dem kunde vi inte ta med eftersom vi kommer att arbeta med att bygga och färdigställa saker ännu under resans gång”, berättar Ulf Lindroos.

Två testkörningar till havs avklarade

Viking Glory sjösattes i januari 2021 vid XSI:s varv i Xiamen i Kina. Fartyget hade då gått i genom två krävande testkörningar, där man säkerställde att fartygens system fungerar under verkliga förhållanden.

Under det första sjöprovet i juni provkördes bland annat ABB:s Azipod-framdrivningssystem, testades fartygets manövreringsförmåga samt säkerställdes att livbåtarna och brandlarmet fungerar. Under den andra testkörningen kontrollerades bland annat maskinsystemen och drivkraften. Samtidigt testades också fartygets buller- och vibrationsnivåer.

Följ Viking Glorys hemfärd i sociala medier

Viking Glorys hemfärd kan följas nästan live i Viking Lines sociala medier: på Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, LinkedIn och Twitter. Under resans gång får vi bekanta oss med besättningen, höjdpunkterna längs rutten och vardagen ombord på det splitternya fartyget.

Bland annat via denna länk kan du inom närmaste dagarna börja följa Viking Glorys hemresa.

https://www.linkedin.com/company/viking-line

Viking Glory

3/2016             Ett intentionsavtal undertecknas med det kinesiska varvet XSI

8/2018             Fartyget börjar byggas i Xiamen

5/2019             I en omröstning bland allmänheten väljs Viking Glory som namn på det nya fartyget

6/2019             Kölsträckningsceremoni på varvet

1/2021             Viking Glory sjösätts

6/2021             Fartyget godkänns i sin 1:a testkörning till havs

11/2021           Fartyget godkänns i sin 2:a testkörning till havs

12/2021           Viking Glory startar resan hem till Åbo

3/2022             Fartyget börjar trafikera rutten Åbo–Mariehamn–Stockholm

 

Mer information:

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tfn +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tfn +358 9 123 5242