Viking Glory passerade Suezkanalen – ”Sjömanshistorierna jag hört talas om visade sig delvis stämma”

21. januari 2022

Befälhavare Ulf Lindroos stod i går vid rodret då nya Viking Glory körde genom Suezkanalen till Medelhavet.  Resan avklarades på 11 timmar. ” Det var en unik erfarenhet som inte saknade spänning. Stämningen ombord var som i berättelsen Jorden runt på 80 dagar”.

Viking Glorys nästan fem veckor långa hemresa från Xiamen i Kina till Åbo har redan kommit längre än halvvägs. Under denna tid har man i loggboken för Viking Lines nya flaggskepp kunnat notera besök i Singapore, Sri Lanka och nu senast i den lilla republiken Djibouti vid Afrikas horn, där fartyget har tankat.

Under torsdagen den 20 januari gick Viking Glorys exotiska färd vidare genom från Röda havet genom Suezkanalen till Medelhavet.  Resan genom Suezkanalen tog 11 timmar. Fartyget kör för närvarande mot Cypern, för att sedan fortsätta genom Gibraltarsundet till Atlanten.

”Då vi i våra hemmavatten trafikerar i världens vackraste skärgård, fick vi nu betrakta ändlösa sanddyner, massiva broprojekt och en ofantligt stor mängd grävskopor. I synnerhet Sinai-sidans strand är en stor byggplats. Själva kanalen är också föremål för uppbyggnad och förbättringsarbeten. Det resulterade till exempel i fjol i 30 kilometer ny kanal”, säger Ulf Lindroos, Viking Glorys befälhavare.

Befälhavaren var på förhand fundersam kring byråkratin i samband med passagen genom kanalen och de historier han hört visade sig inte helt vara sjömanshistorier.

”Att köra genom Suezkanalen var absolut en av färdens höjdpunkter och vi klarade oss inte helt utan några spänningsmoment. Redan tidigt jobbade vi febrilt med att få alla byråkratiska pusselbitar på plats inom utsatt tid. Oron var inte helt omotiverad. Kanalens lotsar meddelade oss nämligen att vi inte fanns med på konvojlistan, trots att vi skött ankomstrapportering enligt alla direktiv. Sålunda fick vi en reservplats i konvojen. Orsaken förblev oklar, men resan fick fortsätta. Det är huvudsaken.”

Att hämta hem Viking Glory är en utmanande och unik uppgift för Ulf Lindroos och hans 40 man starka besättning. Tiden har ägnats åt att utforska det nya fartyget dess avancerade teknologi.

”Glory reagerar så känsligt på kommandon, att det stundom känns som att den kan läsa tankar. Vi gör finjusteringar och lär oss av varandra. Jag vill påstå att vi bara på ett par veckor har lämnat barnaskorna. Den största överraskningen för mig under denna resa har varit att fartygets nya teknik har fungerat närmast felfritt.”

Viking Glory anländer till Åbo i början av februari. Hon inleder sin trafik från Åbo via Åland till Stockholm den 1 mars.

”Vår resa har förlöpt enligt plan och vädrets makter har också varit gynnsamma – fram tills nu har Viking Glorys gungning huvudsakligen känts som en lätt vaggning. Teamkänslan och stämningen ombord på fartyget är helt fantastisk! Vi ser alla ändå fram emot att komma hem och ha Åbo i horisonten för första gången”, säger Ulf Lindroos.

Viking Glorys hemresa kan följas i SoMe

Viking Glorys hemresa hem kan följas i Viking Lines SoMe -kanaler: Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, LinkedIn och Twitter. Här får man bekanta sig med fartygets besättning, ruttens höjdpunkter och vardagen på ett splitternytt fartyg.

Tilläggsinformation:

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef,

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51