Viking Glorys hängsmycke är gjort av återvunnet guld i fartygets hemmahamn

7. mars 2022

Den åländska guldsmeden Maria Karlström designade ett eget hängsmycke till Viking Glory inför fartygsdopet. Den första som fick bära det handsmidda guldsmycket, som skildrar havsbränningar och fyrljus, var traditionsenligt fartygets gudmor Isabel Lennse. En silverversion av Glory-smycket finns till salu på det nya fartyget.

Fartygsdop hänger samman med en urgammal tradition: det nya fartygets gudmor får ett smycke till minne från både rederiet och varvet. Viking Line gav svenska Isabel Lennse, som förrättade dopet av Viking Glory, ett Glory-hängsmycke i guld, vars unika design för tankarna till sjöfart och Östersjöns skärgårdslandskap. En silverversion av Glory-smycket finns till salu ombord på Viking Glory. Dessa smycken är tillverkade av återvunnet sterlingsilver.

Glory-hängsmyckena görs som hantverk i Viking Glorys hemmahamn i Mariehamn. Sjökvarteret är ett populärt hantverkarkvarter, och där har också guldsmeden Maria Karlström sin ateljé Guldviva. Karlström designade också det hängsmycke i vitt guld som överräcktes till Viking Graces fadder 2013.

”För Viking Glory ville jag skapa ett smycke som återspeglar havet på ett tidlöst, raffinerat sätt. Glory-hängsmycket är en kombination av traditionellt guldsmide och modernt formspråk. Smyckets rödgyllene ram är ett rep, som symboliserar sjöfart. Innanför ramen ser man vitskummiga vågor i vitt guld. På vågkammen glittrar en briljant. När ljuset träffar stenen påminner den om en fyr som hägrar vid horisonten, en syn som genom tiderna har berättat för sjöfararna att de snart är hemma i sin trygga hamn”, förklarar Maria Karlström.

Miljövärden har prioriterats i tillverkningen av Glory-smycket. Kedjan och själva hängsmycket är gjorda av återvunnet rött och vitt guld i 18 karat från Åland. Briljanten har slipats av en miljöcertifierad, arktisk 0.12-karat ECOnatural-diamant från det svenska diamanthuset Diamanter Edwardson.

Mer information:

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tfn +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tfn +358 9 123 51