Tallink-konserni kytkee ensimmäiset laivansa maasähköön Tukholman satamassa vähentääkseen laivojen ympäristökuormitusta

19. kesäkuuta 2019

Tallink-konserni on alkanut tällä viikolla käyttää Tukholman satamassa sijaitsevaa maasähkökeskusta tuottaakseen energiaa Silja Serenadelle ja Silja Symphonylle niiden satamassaolonsa aikana. Tämän tarkoituksena on vähentää laivojen ympäristökuormitusta ja minimoida päästöjen määrää satamassaoloaikana.

Silja Symphony ja Silja Serenade ovat Helsinki-Tukholma-reitillä operoivat sisaralukset, jotka ovat pilotoineet maasähkön käyttöä helmikuusta saakka. Ne ovat myös kaksi ensimmäistä laivaa, jotka liitetään uuteen maasähköjärjestelmään, jonka tavoite on tehdä Itämeren satamista vihreämpiä.

Tukholma-Tallinna-reitin laivat Baltic Queen ja Victoria I ovat jo varustettu niin, että maasähköä voidaan käyttää niidenkin toimintojen ylläpitämisessä satamassaoloaikana ja testaaminen aloitetaan tällä viikolla. Maasähköä tuottavan keskuksen käyttöä lisätään tulevien kuukausien aikana. Yhtiön muitakin yli kaksi tuntia satamassa olevia laivoja kytketään Tukholman sataman maasähköjärjestelmään tulevina vuosina.

– Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että laaja yhteistyö Tukholman sataman ja kaupungin välillä on johtanut tähän huomattavaan edistysaskeleeseen, jolla voidaan vähentää laivaliikenteen ympäristövaikutuksia. Tällaisia projekteja ei toteuteta yhdessä yössä, ja ne vaativat paljon investointeja ja kaikkien osapuolien sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen. Tallink-konserni tekee omalta osaltaan parhaansa löytääkseen vihreämpiä ratkaisuja ja työskentelee innovatiivisten, huipputeknologiaa käyttävien yritysten kanssa, joilla on ratkaisuja meidän alaamme liittyen, Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo.

Tukholman satama on tällä hetkellä ainoa Itämeren satama, joka pystyy tarjoamaan maasähköä Tallink-konsernin aluksille. Sataman maasähkökeskuksen avulla alukset saavat kaapelin kautta sähköä ollessaan laiturissa. Maista tulevan sähkön käyttö auttaa laivoja vähentämään laivan omien koneiden käyttöä, mikä vähentää päästöjä satamassa ollessa.

– Kestävä kehitys on laivaliikenteen tulevaisuuden kannalta elintärkeä arvo erityisesti Tukholman sydämessä. Olimme siksi erityisen tyytyväisiä, kun Tallink-konserni halusi ottaa käyttöön vastarakennetun maasähkökeskuksen uudessa Värtan-satamassa ja pystyy näin hyödyntämään ympäristöaloitteitamme. Nämä ovat vaikeita, isoja kysymyksiä, joita yksi osapuoli ei voi yksinään käsitellä, ja ainoa tie eteenpäin on yhteistyö yhteisten tavoitteiden hyväksi, sanoo Tukholman sataman johtaja Thomas Andersson.

Lisätietoja antaa:

AS Tallink Grupp, viestintäjohtaja Katri Link, katri.link@tallink.ee, +372 5304 2121

Tallink-konserni on pohjoisen Itämeren alueen suurin matkustaja- ja rahtiliikennevarustamo. Yrityksellä on yhteensä 14 alusta ja se liikennöi Tallink- ja Silja Line -brändeillä seitsemällä reitillä. AS Tallink Grupp työllisti yli 7 500 henkilöä ja kuljetti yli 9,8 miljoonaa matkustajaa vuonna 2018. AS Tallink Grupp on listattu Tallinnan pörssissä vuodesta 2005 ja Helsingin pörssissä joulukuusta 2018 alkaen. www.tallink.com