Tallinkin MyStarin köli laskettiin tänään Rauman telakalla

18. syyskuuta 2020

Tallinkin uusimman, rakenteilla olevan aluksen, MyStarin, kölinlasku tapahtui tänään Rauma Marine Constructions (RMC) telakalla, Raumalla. Perinteinen kölinlaskutapahtuma toteutettiin livelähetyksenä Raumalta. MyStarin on määrä aloittaa liikennöinti Helsinki-Tallinna-retillä tammikuussa 2022.

MyStarin rakentaminen aloitettiin Raumalla huhtikuussa 2020. MyStar on Tallinkin toinen nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä käyttävä alus vuonna 2017 valmistuneen Megastarin lisäksi. Sekä MyStarissa että Megastarissa käytetään edistyksellistä teknologiaa ja uusia innovaatioita, joiden ansiosta alukset ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisempiä. Molemmat laivat täyttävät kaikki nykyiset ja tulevat päästövaatimukset.

Kölinlasku on tärkeä virstanpylväs laivanrakennuksessa ja sitä pidetään usein uuden aluksen syntymänä. Kölinlaskussa MyStarin ensimmäinen kölilohko, noin 270 tonnin painoinen köli laskettiin nostureiden avulla telakan rakennusaltaaseen. Kölinlaskun yhteydessä kölin alle asetetaan perinteisesti aina onnenkolikot, joiden on tarkoitus tuoda alukselle onnea. Tämä perinne toteutettiin myös MyStarin kölinlaskussa, jossa kölin alle laitettiin sekä suomalaisia että virolaisia kolikoita.

”Nyt on tärkeää katsoa sekä lähitulevaisuuteen että hieman pitemmälle ja jatkaa tämänkaltaisten avainprojektien eteenpäin viemistä, joiden ansiosta laivaliikenne on tulevaisuudessa yhä ympäristöystävällisempää, tehokkaampaa ja vastuullisempaa”, kommentoi Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

”Olemme iloisia ja ylpeitä, että MyStar-projektin myötä voimme olla mukana ylläpitämässä Suomen rikasta laivanrakentamisen perinnettä. Nyt jos koskaan on tärkeää, että laiva voidaan rakentaa Suomessa. Täten voimme tukea työllisyyttä niin Suomessa kuin Virossakin, pitää Suomen pitkäikäisen meriteollisuuden rattaat pyörimässä sekä tukea koko Itämeren alueen taloutta”, jatkaa Nõgene.

”Globaalista taloustilanteesta ja koronapandemiasta huolimatta voimme iloksemme kertoa, että Rauman telakalla tuotanto on pysynyt käynnissä ja laivojen rakentaminen on jatkunut. Koronapandemian ollessa edelleen käynnissä emme voi vielä arvioida sen lopullisia vaikutuksia telakan toimintaan. Olemme kuitenkin luottavaisia, että toiminta jatkuu suunnitellusti”, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

MyStariin asennetaan maasähkövalmius ja autokansilla käytetään Tallinnan Teknillisen Yliopiston kanssa yhteistyössä kehitettyä Smart Car Deck-ratkaisua, joka mahdollistaa ajoneuvojen nopeamman ja helpomman lastaamisen ja purkamisen.

Kölinlaskun jälkeinen seuraava isompi etappi MyStarin rakennuksessa on aluksen vesillelasku ja kaste, jotka tapahtuvat kesällä 2021.

MyStar-faktat:
– Pituus: 212 metriä
– Leveys: 30,6 metriä
– Bruttovetoisuus: 50 000
– Matkustajamäärä: 2 800
– Autokannet ja ajoneuvomäärä: 4 autokantta, 750 ajoneuvoa
– Maksiminopeus: 27 solmua
– Referenssialus: Megastar

Livelähetyksen kölinlaskusta voi katsoa osoitteessa:
https://vimeo.com/455759009/811b3d12b3

Kuvagalleria kölinlaskusta:
http://www.rmckuvapankki.digitelakka.com/public-folder/
Kuvaaja: Sammeli Korhonen, RMC

 

Lisätietoja medialle antavat:

Tallink-konserni, Senior Communications Specialist, Kai-Ines Nelson, +372 55 689 644, kai-ines.nelson@tallink.ee
Rauma Marine Constructions, Executive Assistant, Laura Virtanen, +358 50 528 0068, laura.virtanen@rmcfinland.fi

 

Tallink-konserni on yksi pohjoisen Itämeren alueen suurimmista matkustaja- ja rahtiliikennevarustamoista. Yrityksellä on yhteensä 15 alusta ja se liikennöi Tallink- ja Silja Line -brändeillä seitsemällä reitillä. Tallink-konserni työllistää yli 6 000 henkilöä Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Latviassa, Venäjällä ja Saksassa. Yhtiö kuljetti yli 9,8 miljoonaa matkustajaa ja 380 000 rahtiyksikköä vuonna 2019. AS Tallink Grupp on listattu Tallinnan pörssissä vuodesta 2005 ja Helsingin pörssissä joulukuusta 2018 alkaen. www.tallink.com

Rauma Marine Constructions (RMC) on yksi Euroopan johtavista laivanrakennusyhtiöistä. Kesällä 2014 perustettu raumalainen yhtiö on kokonaan suomalaisessa omistuksessa. RMC on erikoistunut matkustaja-autolauttojen, jäänmurtajien ja puolustusvoimien alusten rakentamiseen ja huoltoon. www.rmcfinland.fi