Tänään 8.3. vietämme kansainvälistä naistenpäivää! #ThisIsWhatASeafarerLooksLike

8. maaliskuuta 2022

Merenkulkuala on monipuolinen toimiala täynnä mahdollisuuksia – myös naisille. Tältä näyttää merenkulkija kampanja kertoo alan monimuotoisuudesta.

This is what a Seafarer looks like – Tältä näyttää merenkulkija kampanjassa päästään kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi tutustumaan naisiin eri merenkulkualan ammateissa. Tarkoituksena on hälventää merenkulkuammatteihin liitettyjä stereotypioita. Kampanjaa voi seurata somessa tunnisteilla #ThisIsWhatASeafarerLooksLike ja #BreakTheBias.

Varustamoiden kansanvälinen kattojärjestö International Chamber of Shippingin (ICS), joka edustaa yli 80% maailman kauppalaivastosta on tänään julkaissut uuden digitaalisen työkalun alan monimuotoisuuden lisäämiseksi. Maritime Diversity and Inclusion Charter on verkkotyökalu merenkulkualan yrityksille, jotka haluavat kehittää monimuotoisuuteen liittyviä käytäntöjään.

Työkaluun voi tutustua osoitteessa https://www.ics-shipping.org/maritime-diversity-and-inclusion-charter/.

Maailmanlaajuisesti ainoastaan noin kaksi prosenttia merenkulkualan työvoimasta/merenkulkijoista on naisia. Luku on kuitenkin kasvussa ja alalle pyritään kannustamaan lisää naisia. Suomessa olemme tässä suhteessa edelläkävijöitä. Naisia on merenkulkijoista noin 20 prosenttia (Merimiestilasto, 2020).

Merikuljetusten markkinoiden odotetaan lähivuosina kasvavan ja työvoiman kysynnän nousevan. Digitalisaation ja automaation kehittymisen myötä, merenkulkijoilta vaaditaan jatkuvasti myös uudenlaista osaamista. Alalle kaivataan jo nyt uutta työvoimaa, monenlaista osaamista ja kaikenlaisia ihmisiä, niin maalle kuin merelle.

Kannustamme naisia mukaan merenkulkualan aallonharjalle ja toivotamme kaikille hyvää naistenpäivää 2022!

 

 

Tallink Siljan Emma Mäkinen kertoo, millaista on olla ensimmäinen naispuolinen kansikorjausmies Silja Serenadella. Kysyttäessä terveisiä alalle pyrkiville naisille, Mäkinen kannustaa lähtemään tuulta päin ”Ei muuta kuin tuulta päin – rohkeutta ja työniloa matkaan. Matkan varrella kannattaa myös kuunnella oppeja vanhoilta skönäreiltä – onnea matkaan!”

 

Viking Linen Tuuli Peltonen ja Pamela Mäkelä kertovat ainutlaatuisesta yhteisöstä ja yhteistyöstä, joka syntyy merillä työskennellessä. ”Laivalla vallitsee ainutlaatuinen yhteisöllisyys. On paljon ihmisiä eri pätevyyksin, osaamisin ja erilaisia persoonin, joista muodostuu hieno kokonaisuus”