Tiina Tuurnala Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumni 2019

9. lokakuuta 2019

Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja, Tiina Tuurnala, on nimitetty Insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden 2019 alumniksi. Tunnustus myönnettiin nyt neljännen kerran.

“Tiina Tuurnala on tehnyt hienon uran merenkulun parissa. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten tekniikan alan opinnot, monialainen osaaminen yhdistettynä intohimoon omalle alalle voivat viedä pitkälle. Toivon, että hänen urapolkunsa kannustaa nuoria rohkeasti tekniikan alalle”, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis.

Tuurnala opiskeli Teknisessä korkeakoulussa paikkatietotekniikkaa ja kartografiaa, ja valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1998 pääaineena paikkatietoteknologia. Kiinnostus merenkulkuun vei hänet merikarttojen kehittäjäksi Merenkulkulaitokseen, jossa hänet nimitettiin johtoryhmään merikartoitustoimen johtajaksi vuonna 2003.

Ura eteni Liikenneviraston kehitysjohtajaksi vuonna 2010 ja ylijohtajaksi vuonna 2011 vastuualueena tie, rata- ja meriliikenteen hallinta. Vuodesta 2013 alkaen hän vastasi Liikenne ja tieto -toimialasta. Tuurnalan vastuualueeseen kuului tällöin liikenteenhallinnan lisäksi muun muassa digitalisaatioon, automaatioon ja älykkääseen liikenteeseen liittyvät kehittämishankkeet eri liikennemuodoissa sekä talvimerenkulku ja joukkoliikenne. Vuonna 2017 hän siirtyi Suomen Varustamojen toimitusjohtajaksi.

”Nykyinen tehtäväni Suomen Varustamojen toimitusjohtajana on mahtava näköalapaikka merenkulun maailmaan, ja voin yhdessä muiden toimijoiden kanssa luoda merenkulun tulevaisuutta digitalisaation ja automaation murroksessa kohti nollapäästöistä merenkulkua”, Tuurnala toteaa.

”Olen päässyt sukeltamaan syvälle ilmastonmuutokseen ja päästöjen vähentämiseen. Merenkulussa on kovat, maailmalaajuiset päästövähennystavoitteet ja ala panostaa vahvasti vastuullisuuteen. Suomi on edelläkävijöiden joukossa merenkulun ympäristöinnovaatioissa ja digitalisaatiossa. Myös Suomen meriklusteriyhteistyöstä moni ottaa mallia maailmalla”, kertoo Tuurnala.

Kansainvälinen yhteistyö on ollut mukana Tiina Tuurnalan uralla alusta asti. Tällä hetkellä suuren osan työajasta lohkaisee yhteistyö muiden maiden varustamojen edustajien kanssa Euroopan kattojärjestö ECSA:ssa ja globaalissa kattojärjestössä ICS:ssä.

Kotimaassa hän on ollut muun muassa Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion johtokunnan jäsen vuosina 2006–2011, Valtakunnallisen paikkatietoverkosto INSPIRE:n puheenjohtaja vuosina 2009–2019 ja Ilmatieteen laitoksen neuvottelukunnan jäsen vuosina 2012–2017. Tuurnala toimii nykyisin Huoltovarmuuskeskuksen vesikuljetuspoolin puheenjohtajana sekä Meripelastusseurassa ja Varustamosäätiössä hallituksen jäsenenä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aalto-yliopisto
Tiedote
9.10.2019