Ukrainan tilanteen vaikutukset merenkulkuun
24. helmikuuta 2023

Helmikuun 24. tulee kuluneeksi vuosi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Sodan myötä Euroopan ja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne muuttui yhdessä yössä. Itämeren turvallisuustilanne kiristyi ja merenkulun toimintaympäristö muuttui, kenties vuosikymmeniksi eteenpäin. Itärajan sulkeuduttua, merikuljetusten yhteiskunnallemme kriittinen merkitys on korostunut entisestään.
Viime kevään aikana kaikki suomalaiset varustamot lopettivat liikennöinnin Venäjälle. EU:n viides pakotepaketti kielsi myös kaikkien Venäjän lipun alla liikennöivien alusten satamakäynnit EU:n alueella 15.4. alkaen. Pakotteet ja erilaiset boikotit ovat vaikuttaneet meriliikenteeseen ja muuttaneet kuljetusreittejä. Muilta osin meriliikenne Itämerellä jatkuu normaalisti, mutta rahtikuljetusten häiriöt ovat mahdollisia. Tilannetta ja sen kehittymistä seurataan tiiviisti yhteistyössä viranomaisten kanssa.
Venäjään kohdistuvat pakotteet ovat vaikuttaneet myös Suomenlahden öljykuljetuksiin. Venäjä on koonnut niin sanottua varjolaivastoa kiertääkseen öljylle asetettua hintakattoa ja pakotteita. Varjolaivaston tankkereiden kunto, jäissäkulkukyky sekä miehistön osaaminen vaativissa olosuhteissa navigointiin ovat herättäneet huolta öljyonnettomuusriskin kasvusta Suomenlahdella.
Suurin osa Suomeen saapuneista 50 000 sotaa pakenevista ukrainalaisista, ovat saapuneet meriteitse. Varustamot ovat pitkin vuotta kuljettaneet matkustajalaivoillaan sotaa pakenevia ihmisiä kapasiteettitilanteen mukaan myös maksutta ja tekevät yhteistyötä rekisteröityjen avustusjärjestöjen sekä viranomaisten kanssa.
Merenkulkijat eivät saa unohtua
Vuosi on kulunut myös siitä, kun aluksia ja merenkulkijoita jäi sodan myötä loukkuun Mustalla merellä ja Asovan merellä. Tällä hetkellä 331 merenkulkijaa on jumissa aluksillaan. Varustamoelinkeino on kansainvälisen varustamoyhdistys ICS:n johdolla julkaissut avoimen kirjeen YK:n pääsihteerille, jotta tähän epäinhimilliseen tilanteeseen saadaan ratkaisu ja jumissa olevat laivat ja merenkulkijat saadaan evakuoitua.
YK:n luotsaama kriittisten vilja- ja lannoitekuljetusten turvallisten merikuljetusten mahdollistaminen Ukrainasta on esimerkki hienosta panostuksesta, jota tarvitaan nyt myös näiden merenkulkijoiden pelastamiseksi.
Suomen Varustamot tuomitsee jyrkästi Venäjän brutaalit ja laittomat sotatoimet ja kannattaa EU:n ja kansainvälisen yhteisön asettamia pakotteita. Ajatuksemme ja myötätuntomme on ukrainalaisten luona.
- ICS joint open letter on seafarers still trapped in Ukraine
- Varustamot tukevat viidettä EU pakotepakettia ja tuomitsevat jyrkästi Venäjän sotatoimet Ukrainassa.
- Lisää tietoa pakotteista löytyy kootusti Ulkoministeriön sekä EU:n sivuilta.
Miten saamme merialalle riittävästi työvoimaa tulevaisuudessa? Uusi merihenkilöstön saatavuuteen keskittyvä hanke tarttuu haasteeseen
25. toukokuuta 2023 - Suomen Varustamot Ry
Finnlines valittu vuoden logistiikkayritykseksi
24. toukokuuta 2023 - Finnlines Oyj
Wasaline panostaa kestävään kehitykseen organisaatiomuutoksella
24. toukokuuta 2023 - Wasaline
International Day for Women in Maritime 2023: Thursday 18 May 2023
16. toukokuuta 2023 - All About Shipping
Finnlinesin tuloskatsaus tammi–maaliskuu 2023
4. toukokuuta 2023 - Finnlines Oyj