Uusi rajojen terveysturvallisuuslainsäädäntö muuttaa käytäntöjä laivamatkustuksessa

8. heinäkuuta 2021

Varustamot ovat edellyttäneet 23.3.2021 lähtien kaikilta ulkomailta Suomeen saapuvilta laivamatkustajilta THL:n suosituksen mukaisesti negatiivista testitodistusta. Maanantaina 12.7 alkaen, uuden lain astuessa voimaan varustamojen koronatodistusvaatimuksesta luovutaan ja laivamatkustuksessa siirrytään soveltamaan uutta lakia. Täysin rokotetut ja jo Covid-19 taudin sairastaneet matkustavat vapaasti Suomeen kaikista EU-maista.

EU- ja Schengen-alueelta voi tulla Suomeen vapaasti 12.7. lähtien ilman terveysturvallisuustoimia, jos on
o täysin rokotettu, tai
o sairastanut Covid-19 taudin 6 kk:n sisällä, tai
o syntynyt vuonna 2006 tai sitä myöhemmin, tai
o tulee alhaisen ilmaantuvuusluvun maasta.

Yhden rokotuksen saaneiden tulee käydä koronatestissä 3-5 vuorokautta maahantulon jälkeen, ja täysin rokottamattomilta edellytetään lisäksi ennakkotestitodistusta tai testiä maahan tullessa.

Hallituksen asetuksella on määritetty alhaisen ilmaantuvuusluvun maiksi maat, joiden ilmaantuvuus on asetuksen hyväksymishetkellä alle 10/100 000/14vrk. Näistä maista matkustajat voivat tulla maahan ilman mitään terveysturvallisuustoimia. Hallitus päivittää maalistaa noin kahden viikon välein. Lisätietoja Sosiaali- ja terveysministeriön sivulta: https://stm.fi/-/terveysturvallisuus-rajoilla-suomeen-ulkomailta-saapuvien-velvollisuuksista-paatettiin.

Risteilymatkustajilta, jotka eivät käy toisessa maassa ei edellytetä todistuksia tai testejä.

Sisärajavalvontaa ja maahantulorajoituksia jatketaan 25.7 asti

Sisärajatarkastukset ovat edelleen voimassa 12.-25.7.2021. Vapaa-ajan matkustus on sallittu vain täyden rokotussarjan saanneilta ja Covid-19 taudin sairastaneilta maista, joiden ilmaantuvuusluku on yli 25/100 000/14vrk. Listaukset maista päivitetään 1-2 viikon välein ja ne voi tarkistaa Rajavartiolaitoksen sivuilta. Suomen kansalaiset voivat aina palata Suomeen.

FINENTRY-palvelun käyttöä suositellaan sujuvoittamaan maahantuloa satamissa. Finentryn kautta voi ilmoittaa matkustustietonsa ja varata ajan maksuttomaan Suomessa tehtävään koronavirustestiin. Finetry on käytössä kaikissa matkustajasatamissa lukuun ottamatta Vaasaa.

”Heinäkuun aikana voimassa oleva malli on valitettavan sekava ja monimutkainen eri ilmaantuvuusrajoineen. Suomeen olisi saatava mahdollisimman pian selkeä ja yksinkertainen malli terveysturvalliselle matkustamiselle. On todella toivottavaa, että Suomi yhdessä muiden EU maiden kanssa soveltaisi yhtenäisiä periaatteita EU:n sisäisessä matkustamisessa” toteaa Suomen Varustamoiden toimitusjohtaja Tiina Tuurnala

Lisätietoja voimassa olevista matkustusrajoituksista Rajavartiolaitoksen sivuilta www.raja.fi.

 

Lisätietoja medialle:

Tiina Tuurnala +358 40 5476762,

Maija Mattila +358 400 560 594

Tiina Tuurnala
Toimitusjohtaja

Tiina Tuurnala on Suomen Varustamot Ry:n toimitusjohtaja.

+358 40 5476762

tiina.tuurnala@shipowners.fi