Vesikuljetuspoolin varautumis­seminaarin aiheena merenkulun kyberturvallisuus

21. tammikuuta 2022

Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvan Vesikuljetuspoolin varautumisseminaari järjestettiin koronatilanteen takia poikkeuksellisesti webinaarina 20.1.2022. Teemana oli ajankohtainen merenkulun kyberturvallisuus.

Digitalisaation, automaation ja tekoälyn kehittymisen myötä kyberturvallisuus on entistä tärkeämpi aihe niin yhteiskunnallisesti kuin merenkulussa. Aluksilla on nykypäivänä runsaasti digitaalisesti integroituja järjestelmiä jotka helpottavat ja tehostavat operointia, mutta voivat olla alttiita tietomurroille ja kyberhyökkäyksille.

Webinaaritilaisuuden avasi Vesikuljetuspoolin puheenjohtajana toimiva Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala. Suomen Varustamot ja Vesikuljetuspooli julkaisivat viime vuonna kyberturvallisuuden parhaat käytännöt ohjeistuksen varustamoille ja aluksille. Ohjeistus perustuu laajaan yhdessä tehtyyn merenkulun kyberturvallisuus selvitykseen. Webinaarissa kuultiin selvityksen toteuttaneen Deductive Labs Ab:n Kim Halavakosken esittely tuloksista.

Virpi Tuulaniemi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta alusti viranomaisen palveluista merenkulun toimijoille. Varustamoiden näkökulmia kyberturvallisuuteen kuultiin paneelissa, johon osallistuivat Björn Blomqvist Rederi Ab Eckeröltä, Thomas Doepel Finnlinesilta, Hans Björkestam ESL Shippingiltä ja keskustelua moderoinut Sinikka Hartonen Suomen Varustamoilta.

Arne Asplem norjalaisesta merenkulun kyberturvallisuuskeskus Norma Cyberista kertoi merenkulun kyberhyökkäyksistä ja keinoista niiden torjumiseksi kansainvälisellä tasolla. Kyberuhista etäluotsausympäristössä alusti aiheesta väitöstutkimuksen Jyväskylän Yliopistolla kirjoittanut Tiina Kovanen. Tilaisuuden päätti Huoltovarmuuskeskuksen Sauli Savisalon ja tilaisuuden järjestämisestä vastanneen Vesikuljetuspoolin poolisihteeri Juha Savisaaren huoltovarmuuden  ajankohtaiskatsaukset.

Iltapäivän aikana kuultiin, kuinka merenkulun toimijoiden tulee olla yhä tietoisempia ja valmistautuneempia erilaisten kyber- ja hybridiuhkien varalle. Varautuminen käsittää tilannekuva- ja riskianalyysejä, sekä suunnitelmia mahdollisten häiriöiden ja hyökkäysten varalle. Myös kyberuhkien kohdalla ihmisten käyttäytymisellä ja maalaisjärjellä on roolina, jonka vuoksi tietoisuus kyberturvallisuudesta läpi organisaation on tärkeää. Kyberturvallisuus onkin jo nyt keskeinen osa merenkulun turvallisuutta.

 

Uusi merenkulun kyberturvallisuusohjeistus varustamoille ja aluksille löytyy Suomen Varustamoiden kotisivuilta: https://shipowners.fi/vastuullisuus/turvallisuus/kyberturvallisuus/

 

 Lisätietoja antaa:

 Juha Savisaari, Vesikuljetuspooli

+358 40 520 1694

juha.savisaari@shipowners.fi

 

 

Suomen Varustamot ry

Juha Savisaari
Poolisihteeri

Juha Savisaari toimi poolisihteerinä Huoltovarmuusorganisaatiossa.
+358 520 1694 juha.savisaari@shipowners.fi