Kahdesti rokotettujen matkustus­rajoitukset EU ja Schengen maista poistuvat 21.6. – työmatkustus laiva­liikenteessä avataan myös muille

17. kesäkuuta 2021

Maanantaista 21.6.2021 lähtien täyden rokotussarjan saaneiden tai alle 6 kuukautta sitten koronataudin sairastaneiden henkilöiden matkustusrajoitukset EU- ja Schengen maista Suomeen poistuvat. Tämä tarkoittaa, että näillä edellytyksillä Suomeen voi tulla myös vapaa-ajan matkalle. Lisäksi työmatkustus EU- ja Schengen maista Suomeen sallitaan laivaliikenteessä, myös muilta kuin kahdesti rokotetuilta. Laivamatkustajilta edellytetään vähintään yhden rokotteen koronarokotetodistusta, negatiivista koronatestitodistusta tai todistusta jo sairastetusta taudista.

Varustamot edellyttävät toistaiseksi kaikilta ulkomailta Suomeen saapuvilta laivamatkustajilta THL:än suosituksen mukaisesti vähintään yhden rokotteen koronarokotetodistuksen, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistuksen jo sairastetusta koronataudista.

Risteilymatkustajilta, jotka eivät käy toisessa maassa, ja alle 16-vuotiailta lapsilta ei edellytetä todistuksia.

Sisärajavalvonnan ollessa voimassa, viranomaiset suorittavat rajalla terveystarkastuksia. Kahdella koronarokotuksella ja todistuksella jo sairastetusta taudista vapautuu koronatesteistä. Ennakkotestitodistuksen omaavat, tai yhden rokotuksen saaneet matkustajat vapautuvat testistä maahantulopisteellä, edellyttäen että viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

FINENTRY-palvelun  käyttöä suositellaan sujuvoittamaan maahantuloa satamissa. Finentryn kautta voi ilmoittaa matkustustietonsa ja varata ajan maksuttomaan Suomessa tehtävään koronavirustestiin 24 h ennen lähtöä.

Valtioneuvosto tiedotti muutoksista sisärajavalvontaa koskevissa matkustusrajoituksissa torstaina 17.6.2021. Aiemmin matkustusta on rajoitettu vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömään työmatkaliikenteeseen.

Lisätietoja ajankohtaisista matkustusrajoituksista valtioneuvoston tiedotteesta ja Rajavartiolaitoksen sivuilta. Tarkemmat ohjeet todistuksista sivuiltamme.

 

Lisätietoja medialle:

Maija Mattila, työmarkkinajuristi

+358 400 560 594

maija.mattila@shipowners.fi

Tiina Tuurnala, toimitusjohtaja

+358 40 547 6762

tiina.tuurnala@shipowners.fi

Suomen Varustamot ry

 

Tiina Tuurnala
Toimitusjohtaja

Tiina Tuurnala on Suomen Varustamot Ry:n toimitusjohtaja.

+358 40 5476762

tiina.tuurnala@shipowners.fi