Fairway Forward, det finsk-svenska sjöfartssamarbetet i Helsingfors – tillsammans är vi starkare!

23. oktober 2024

Det årliga samarbetsevenemanget Fairway Forward mellan de finska och svenska sjöfartsklustren lockade än en gång en stor publik, denna gång med Finland som värd. Agendan var fullpackad med aktuella frågor.

Seminariet innehöll presentationer av ledande företag och myndigheter inom sjöfartssektorn från båda länderna. Den första delen av seminariet fokuserade på grön omställning och införande av nya tekniska innovationer. Presentationerna belyste utveckling av elfartyg, koldioxidavskiljning och gröna hamnekosystem. Gröna sjöfartskorridorer mellan Finland och Sverige är ett bra exempel på samarbete mellan innovativa industriföretag, hamnar, rederier och myndigheter i båda länder. Nya finsk-svenska gröna sjöfartskorridorer växer fram mellan Åbo och Stockholm och Vasa och Umeå.

Säkerhetsläget i Östersjön var temat för paneldiskussionen, som lyfte fram den gemensamma oron om GPS-störning och skuggflottan som seglar i Östersjön. Återigen sågs samarbete mellan myndigheter och marinen på båda sidor av viken som avgörande för att bekämpa säkerhetsproblem.

Vintersjöfarten och utmaningarna och möjligheterna med isbrytning blev temat för en livlig diskussion. Olika aktörer berömde samarbetet kring isbrytningen och kommunikationen mellan länderna. Flexibiliteten hos isbrytartjänsterna och fartygen är en viktig faktor för konkurrenskraften i våra isiga vatten.

Sammanfattningsvis är ett fortsatt gott samarbete mellan Finland och Sverige nyckeln till framgång. Tack till alla deltagare! Nästa år kommer seminariet att arrangeras i Sverige.

 

Anders Hermansson, Svensk Sjöfart och Tiina Tuurnala, Rederierna i Finland

 

Per Tunell, Wallenius

 

Sanna Sonninen, Traficom, Björn Blomqvist, Rederiaktiebolaget Eckerö, Lars Höglund, Furetank och Heikki Vierelä, Marinen

 

Tilläggsinfo ges av:

Tiina Tuurnala, vd

+358 40 547 6762 / tiina.tuurnala@shipowners.fi

 

 

 

Tiina Tuurnala
Toimitusjohtaja

Tiina Tuurnala on Suomen Varustamot Ry:n toimitusjohtaja.

+358 40 5476762

tiina.tuurnala@shipowners.fi