Fairway Forward – katse merialan tuleviin energia- ja ympäristö­ratkaisuihin

2. syyskuuta 2022

Katseet käännettiin kohti merialan tulevaisuutta Suomen ja Ruotsin meriklustereiden luotsaamassa yhteistyöseminaari Fairway Forwardissa 1.9.2022. Runsaasti kiinnostusta herättänyt seminaari veti salin täyteen merialan ammattilaisia Vuosaaren satamakeskuksessa Helsingissä.

Seminaarin keskiössä olivat tällä kertaa keinot merialan ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi, sekä tulevaisuuden energianlähteet ja polttoaineet. Sekä Suomea että Ruotsia edustaneiden yritysten parhaiden käytäntöjen case esittelyitä kuultiin niin ympäristöratkaisujen, kuin tulevaisuuden polttoaineiden saralta.

Maiden rajojen ylittävä yhteistyö ja tiedonvaihto on tärkeää. Suomella ja Ruotsilla on korkean tason osaamista ja ammattilaisia, joita tarvitaan yhä vireämmän merenkulun kehittämiseen. Tilaisuudessa kuultiin tästä hienoja esimerkkejä.” toteaa toimitusjohtaja Tiina Tuurnala, Suomen Varustamot ry.

Keynote puheenvuoro kuultiin Chambers yliopiston apulaisprofessori Maria Grahnilta. Tulevaisuuden energialähteistä ja polttoaineratkaisuista kuultiin Nesteen Sveta Ukkoselta sekä Power 2 X:n Herkko Plitiltä.

 

Puhujina kuultiin mm. Sveta Ukkonen, Frida Rowland ja Herkko Plit.

 

”Vähähiilisten polttoaineiden kysyntä tulee lähivuosina kasvamaan entisestään. Vielä emme tiedä mitä ratkaisuja tulevaisuus tuo tullessaan, siksi eri polttoaine vaihtoehtoihin ja teknologioihin tulee suhtautua avoimesti ja kannustavasti.” tähdentää toimitusjohtaja Anders Hermansson, Svensk Sjöfart.

Varustamoiden tulevaisuuden visioita edustivat tilaisuudessa esiintyneet Thomas Doepel Finnlinesiltä, Frida Rowland AtoB@C Shippingiltä ja Christer Bruzelius Gotland Tech Developmentiltä. Tilaisuutta moderoineen Maritime Forumin Christine Hanefalkin emännöimään paneeliin osallistui Annaleena Mäkilä, ESPO:n puheenjohtaja Suomen Satamaliitosta, Håkan Johansson Gotlands bolagetista sekä Eero Lehtovaara, Waterborne Technology Platformin puheenjohtaja ABB:ltä. Paneelikeskustelussa korostui tarve jatkuville panostuksille tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan, sekä sujuvan kommunikaation merkitys eri sektoreiden ja tekijöiden välillä.

Päivän päätteeksi yleisö pääsi yritysvierailulle tutustumaan Aker Arcticin Ice Labiin, toimitusjohtaja Reko-Antti Suojasen isännöimänä.

 

Paneeliin osallistuivat Annaleena Mäkilä, Håkan Johansson ja Eero Lehtovaara.

 

Aker Arctikin jäälaboratoriokierrosta isännöi Reko-Antti Suojanen.

 

Fairway Forward on yhteistyöhanke Suomen ja Ruotsin meriklustereiden välillä. Hankkeeseen osallistuvat organisaatiot ovat Svensk Sjöfart, Sveriges Hamnar, Suomen Varustamot, Suomen Satamaliitto, Meriteollisuus ry ja Satamaoperaattorit. Vuoden 2019 alussa aloitetun hankkeen tarkoitus on jakaa tietoa ja parhaita käytäntöjä merialan ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. 

Tilaisuudessa esitettyjä materiaaleja:

Maria Grahn_Chalmers

Herkko Plit_P2X Solutions

Sveta Ukkonen_Neste

Thomas Doepel_Finnlines

 

Lisätietoja antaa:

Tiina Tuurnala, Toimitusjohtaja

+358 40 547 6762
tiina.tuurnala@shipowners.fi

Tiina Tuurnala
Toimitusjohtaja

Tiina Tuurnala on Suomen Varustamot Ry:n toimitusjohtaja.

+358 40 5476762

tiina.tuurnala@shipowners.fi