IMO antar historiskt avtal om global klimatreglering för sjöfarten

14. april 2025

Efter förhandlingar som beskrivits svårartade beslöt IMO:s MEPC 83-möte om reglering för att minska utsläppen – ny bränslestandard ger riktningen mot koldioxidneutral sjöfart.

I och med det här avtalet är sjöfarten den första sektorn där man har satt ett globalt pris på utsläpp av växthusgaser. Det gör avtalet till en historisk och viktig milstolpe i sjöfartens klimatarbete.” kommenterar Tiina Tuurnala, verkställande direktör vid Rederierna i Finland, förhandlingsresultatet.

FN:s internationella sjöfartsorganisation IMO:s miljöskyddskommitté (MEPC) sammanträdde i London den 7–11 april 2025 för att diskutera metoder för att minska utsläppen från den internationella sjöfarten. I linje med IMO:s växthusgasstrategi är målet att sjöfarten ska vara koldioxidneutral senast 2050.

Det huvudsakliga innehållet i förhandlingarna var en global bränslestandard, det vill säga en obligatorisk minskning av växthusgasintensiteten i fartygsbränslen, och en global mekanism för prissättning av utsläpp. Dessutom diskuterades inrättandet av IMO:s Net-Zero fond, som skulle uppmuntra användningen av bränslen och teknik med låga utsläpp, och stödja utvecklingsländerna i främjandet av en rättvis omställning.

Pressen på förhandlingarna mellan medlemsländerna var hög

Utgångspunkterna för att uppnå ett centralt förhandlingsresultat mellan 176 medlemsländer och olika intressen var utmanande, och förhandlingarna drog ofta ut på småtimmarna. Utmaningen förstärktes också av att USA i början av veckan meddelade att man inte kommer att acceptera några ekonomiska sanktioner för användning av fossil energi och att dess representanter inte kommer att delta i förhandlingarna.

Efter händelserika förhandlingar kom majoriteten av medlemsländerna till slut på fredagen att acceptera ett kompromissförslag som IMO:s sekretariat hade berett, och som innehöll en bränslestandard men ingen separat global utsläppsavgift. IMO:s Net-Zero fond fick också grönt ljus.

Sjöfartsnäringen har redan länge uppmanat IMO att vidta ambitiösa åtgärder för att minska utsläppen.

Ett stort tack till Finlands och andra europeiska länders delegationer, vår internationella paraplyorganisation ICS och alla som ihärdigt har arbetat för detta avtal. Den nuvarande geopolitiska situationen medförde ännu fler utmaningar för förhandlingarna.” summerar Tuurnala.

Mats Björkendahl, specialsakkunnig vid Rederierna i Finland deltog i IMO:s möte i London som en del av den finländska delegationen. ”Jag skulle beskriva förhandlingarna som mycket svåra, så jag anser att resultatet är det bästa möjliga. Jag hoppas att resultatet av kompromissförhandlingarna kommer att ses som en stark signal på marknaden för rena bränslen för att förbättra tillgången till koldioxidsnåla bränslen som behövs för sjöfarten. kommenterade Björkendahl förhandlingarna.

Det är också värt att notera att kravnivån i den nu överenskomna globala bränslestandarden är mer ambitiös jämfört med den regionala FuelEU Maritime Regulation. Den regionala regleringen måste anpassas i takt med att de globala systemen träder i kraft.

Tilläggsinfo ges av:

Tiina Tuurnala, Verkställande direktör

+358 40 547 6762 / tiina.tuurnala@shipowners.fi

Mats Björkendahl, Specialsakkunnig, miljö och fartygsteknik

+358 400 665 228 / mats.bjorkendahl@shipowners.fi

Rederierna i Finland