Hangö och Kotka öppnar för första gången sina hamnar för Viking Lines passagerarfartyg

12. april 2021

I år har Viking Line lanserat fem nya resmål från Helsingfors.

Viking Line ordnar två unika kryssningar i samarbete med Hangö Hamn Ab och Hangö stad samt med HaminaKotka Hamn Ab och Kotka stad. I juli får M/S Gabriella rikta stäven från Helsingfors mot Hangö och Kotka. Västra hamnen i Hangö har sällan angjorts av ett så stort passagerarfartyg som M/S Gabriella.

–  Det här är en unik chans för både lokalinvånarna och passagerarna. Ortsborna får se Gabriella i sina egna hemknutar och passagerarna får besöka dessa hamnar med ett finskt kryssningsfartyg. Vi är mycket entusiastiska över våra nya inhemska resmål. Efter den långa vintern tror jag att folk behöver omväxling i vardagen och ett miljöombyte. Då är en inrikeskryssning ett ytterst säkert alternativ, säger Viking Lines försäljningsdirektör Kaj Takolander.

Till Hangö anländer M/S Gabriella under den traditionella Hangöregattans första tävlingsdag när det vimlar av evenemang i staden. Passagerarna transporteras direkt till Hangö centrum där de har tid att tillbringa hela dagen.

I det guidade programmet ingår en rundtur i det historiska Hangö och ett besök till fortet på Russarö som annars är stängt för besökare. För Viking Lines gäster dukas det upp lunch på Hangö Casino.

–  Det här är en ny och spännande möjlighet för oss att visa upp vår stad för resenärer som t.ex. inte har egen bil, eftersom det under dagen finns tid att bekanta sig med Hangö till fots. Hangöregattan har program för båtentusiasterna, det finns 30 kilometer sandstrand för familjer som drömmer om en dag på stranden och för de historieintresserade har staden mycket att erbjuda, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

–  För mig är höjdpunkten i vårt program utfärden till fortet på Russarö som vi ordnar tillsammans med Hangö stad. Russarö är en plats av försvarsstrategisk betydelse för Finland och ön öppnas bara några gånger per år för ett ytterst begränsat antal besökare. Våra passagerare får besöka åtminstone Russarö fyr som färdigställdes 1863 och soldathemmet, säger en nöjd Kaj Takolander.

I slutet av juli, den 29 juli, kastar M/S Viking Gabriella ankar i Kotka Kantasatama, som ligger på kort promenadavstånd från stadscentrum. Samtidigt ordnas Kotka havsdagar i staden som då sjuder av liv.

–  Det är fint att man kan komma med ett stort kryssningsfartyg till hamnstaden Kotka, där det finns mycket att se. Viking Lines passagerare kan vandra omkring i den vackra omgivningen i Sapokka vattenpark eller delta i en guidad promenadtur längs den fantastiska parkrutten på Kotkansaari. Vi har haft besök av internationella kryssningsfartyg tidigare, men Gabriella är det första stora finländska kryssningsfartyget. Det är en stor ära för oss att Viking Lines fartyg anlöper vår hamn och det är särskilt välkommet med ett så uppiggande besök under de här exceptionella tiderna, säger Kimmo Naski, verkställande direktör vid HaminaKotka Hamn Ab.
Tidigare i år meddelade Viking Line att de också öppnar kryssningar till Riga, Visby och Åbo för försäljning. Kotka är Viking Lines femte nya resmål under den kommande sommaren.

Avgångstider: Hangöregattan, M/S Gabriella 8.7

Helsingfors–Tallinn                                      16.30–19.15

Tallinn–Hangö                                              20.30–10.00

Hangö–Tallinn                                              19.00–09.00

Tallinn–Helsingfors                                      10.00–12.45

Avgångstider: Kotka havsdagar, M/S Gabriella 28.7

Helsingfors–Tallinn                                      16.30–19.15

Tallinn–Kotka                                               20.30–10.00

Kotka–Tallinn                                               19.00–08.30

Tallinn–Helsingfors                                      09.30–12.15

 

Närmare information:

Kaj Takolander, försäljningsdirektör

kaj.takolander@vikingline.com, tfn +358 +358 400 507908

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tfn +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tfn +358 9 123 5242