Innergränskontrollen avslutas – resande till Finland blir lättare

28. januari 2022

Innergränskontrollen och tillhörande krav för 48-timmars negativt covid-19-testcertifikat vid inträde till landet slutar måndagen den 31.1.2022. I fartygsresandet återgår man till att följa lagen om smittosamma sjukdomar tisdagen den 1.2.2022.

Enligt lagen om smittosamma sjukdomar bör resenärer som anländer till Finland visa EU:s covid-19-intyg eller negativt testresultatsintyg. I praktiken följes samma regler och anvisningar som under förra hösten.

Från och med den 1.2.2022 kan man resa till Finland från EU- och Schengen-området utan hälsosäkerhetsåtgärder om man

  • har vaccinerats, eller
  • haft covid-19 inom de senaste 6 månaderna, eller
  • har intyg om negativt testresultat taget inom 72h, eller
  • är född 2007 eller senare, eller
  • kommer från ett land med ett lågt incidenstal.

Personer som har fått endast den första vaccinationen ska testa sig för covid-19 inom 3-5 dygn efter inresa till landet och personer som är helt ovaccinerade ska dessutom uppvisa ett intyg över förhandstest eller testas när de anländer till Finland.

Hälsomyndigheter bedömer omfattningen av hälsokontrollerna vid gränsen, och lagen tillåter fortfarande enstaka kontroller. Finska medborgare och personer som bor i landet permanent kan alltid återvända till landet. Inga certifikat eller test krävs för kryssningspassagerare som inte besökt ett annat land.

För mer information om aktuella resebegränsingar och anvisningar, besök Gränsbevakningens webbplats.