#ShoutOutForSeafarers – Fredagen den 25.6. firas Sjöfararnas Dag!

24. juni 2021

För att fira Sjöfararnas Dag den 25.6. organiserar den internationella rederiorganisationen ICS kampanjen ”Shout Out For Seafarers”. Som en del av kampanjen uppmanas fartyg runt om i världen att tuta i sina ljudhorn i hamnar klockan 12.00 lokal tid. Med kampanjen visas uppskattning för sjöfararnas arbete och krävs fri rörlighet, vaccinationer och erkännande av sjöfolk som nyckelarbetare runt om i världen.

Sjöfararnas Dag, som drivs av internationella sjöfartsorganisationen IMO, har i år sjöfararnas framtid – ”Fair Future for Seafarers” som tema. I framtiden kommer sjöfartens ansvarsfullhet och miljövänlighet att betonas vidare. Ett av de främsta delarna av ansvarsfullhet är människors välmående. Teknologins snabba utveckling ändrar också på sjöfarten, men sjöfarare kommer det att behövas även i framtiden.

Sjöfararnas arbete är kritiskt för vårt samhälle. Till och med 90% av världens godstransporter, inklusive dagligvaror, läkemedel och industriråvaror, transporteras till sjöss. Det jobbar ca. 1,7 miljoner sjöfarare runt världens hav.

”Under coronapandemin har sjöfararna fortsatt sitt arbete och tryggat våra livsviktiga sjötransporter. Man kan inte betona betydelsen av deras arbete nog. Välmående sjöfarare är grunden för säker och fungerande sjöfart. Pandemin har orsakat nya utmaningar, men den internationella sjöfartsgemenskapen gör allt för att lösa problemen.” säger vd för Rederierna i Finland Tiina Tuurnala.

Reserestriktioner och inhiberade flyg som pandemin globalt orsakat, har lett till bl.a svårigheter i förverkligandet av manskapsbyten. Sjöfararnas arbete sker i skift på haven, långt bort hemifrån och från de nära och kära. I praktiken betyder problem med manskapsbyten, att det har uppstått situationer, där arbetarna blivit fast på fartygen och arbetsskiften blivit orimligt långa.

Runt världen har också vaccinering av sjöfarare visat sig vara en utmaning. För att säkerställa kontinuiteten av sjötransporter, är det viktigt att alla sjöfarare slipper och göra sitt arbete utan begränsningar.

”Sjöfarten är ett verkligen globalt verksamhetsområde och sjöfarare måste resa runt världen. De borde slippa och vaccineras bland de första över allt i världen, oberoende av nationalitet. Ett av de viktigaste frågorna kring välmående är jämlikhet, och trots att det borde vara en självklarhet, bör man alltid lägga uppmärksamhet till det.” summerar Tuurnala.

I ICS Shout Out For Seafarers kampanjen deltar det fartyg runt världen. Även i finska hamnar kommer det att höras tutande från finska rederiers fartyg. Man kan följa med kampanjen och videomaterial på sociala media med taggen #ShoutOutForSeafarers.

 

Rederierna i Finland önskar alla sjömän och -kvinnor glad internationell sjöfararnas dag! Tack för ert värdefulla arbete!

 

 

Tiina Tuurnala
Verkställande direktör

Tiina Tuurnala är verkställande direktör för Rederierna i Finland.
tiina.tuurnala@shipowners.fi / 040 5476 762