Resebegränsingar från EU och Schengenländer upphävs den 21.6. för personer som vaccinerats två gånger – Arbetsresande i fartygstrafik öppnas även för andra.

17. juni 2021

Från och med måndagen den 21.6.2021 upphävs reserestriktioner vid inresa till Finland från EU- och Schengenländerna för personer som fått full coronavirusvaccinationsserie och personer som för mindre än 6 månader sedan har haft coronavirusinfektion. Detta innebär att man under dessa förutsättningar också kan komma till Finland för fritidsresa. Dessutom kommer arbetsresor från EU- och Schengenländerna till Finland att tillåtas i fartygstrafik, även för andra än personer som har vaccinerats två gånger. Fartygspassagerare bör ha intyg om minst en vaccination, intyg om negativt coronavirustest eller intyg om att de redan tidigare haft coronavirusinfektion.

Rederierna förutsätter tillsvidare enligt THL:s rekommendation intyg om minst en dos coronavirusvaccin, intyg om negativt coronavirustest, eller intyg om att man redan haft coronavirusinfektion av alla passagerare som reser till Finland.

Kryssningspassagerare, som inte varit i land i ett annat land, och under 16-åriga barn behöver inte ha intyg.

Då innergränskontroll är i kraft, genomför myndigheterna hälsokontroller vid gränsen. Två coronavirusvaccinationer eller intyg om att man redan haft coronavirusinfektion befrias från alla coronatest. Passagerare som har förhandstestintyg, eller har intyg om att ha fått en dos vaccin som tagits minst två veckor innan, behöver inte testas vid gränsen.

Användning av Finentry rekommenderas för att göra inresandet smidigare hamnarna. Via Finentry kan man fylla i sina reseuppgifter 24h innan resan och boka tid till ett avgiftsfritt coronatest i Finland.

Statsrådet meddelade om ändringarna i resebegränsingarna vid de inre gränskontrollerna den 17.6.2021- Tidigare begränsades resandet endast till arbetsresor som var nödvändiga för försörjningstryggheten och samhällets funktion.

Mer information om aktuella resebegränsingar hittas i Inrikesministeriets pressmeddelande och Gränsbevakningsväsendets webbplats. Närmare anvisningar om intyg finns på vår webbplats.

 

Tilläggsinfo för media:

Maija Mattila,

+358 400 560 594

maija.mattila@shipowners.fi

Tiina Tuurnala,

+358 40 547 6762

tiina.tuurnala@shipowners.fi

Tiina Tuurnala
Verkställande direktör

Tiina Tuurnala är verkställande direktör för Rederierna i Finland.
tiina.tuurnala@shipowners.fi / 040 5476 762